torsdag 3 januari 2013

Småbolag

Små och medelstora bolag gick sämre igår när index steg nästan 2,3%. När det är hausse stiger oftast storbolagen mest och även i början av en uppgång men över tiden kan man få bra överavkastning om man väljer mindre bolag såvida man inte bara väljer förhoppningsbolag. Tyvärr är omsättningen väldigt liten i många mindre bolag just nu och just likviditeten i mindre aktier är en risk man får räkna med om man investerar i dessa bolag. Speciellt i osäkra tider kan det bli svårt att sälja dessa bolag. Hur som helst finns det många mindre bolag som är intressanta.

Jag såg i helgen att Günther Mårder på Nordnet nyligen gjort en analys av några småbolag:
http://www.nordnetbloggen.se/20/12/2012/borsens-sma-mumsbitar/

Kul att dessa mindre bolag får lite uppmärksamhet av en seriös aktör. Know IT har jag i en del aktier i och igår när börsen steg så mycket ökade den knappt men när börsen är svagare som idag och ligger på -0,2 så ökar Know IT med 1,3% just nu när detta skrivs. Detta företag kommer säkert stiga rejält när konjunkturen förbättras. Skulle börsen börja gå neråt är dock risken stor att detta bolag också går ner mer än storbolagen.

Ett par av aktierna Günther har analyserat har jag ägt tidigare som Micro Systemation och Insplanet men utan att tjäna några större pengar.  Günther räknar med en årlig total avkastningspotential om 23,4 % i Micro Systemation, vilket skulle vara fantastiskt bra och inte alls omöjligt om intresset för börsen ökar. Där är också en del handel i den aktien.

Tittar man på Insplanet så är aktiviteten i den aktien i stort sett obefintlig. Inte kul att sitta med en sådan aktie om man vill sälja i en nedgång. Tittar man däremot på siffrorna ser det riktigt bra ut. Hela bolaget värderas till runt 90 miljoner och förra året blev vinsten efter skatt drygt 14 miljoner. Nu är det mycket möjligt att lönsamheten kommer att minska som Günther skriver men om de lyckas öka omsättningen kanske vinsten ligger kvar på samma nivå eller ökar trots försämrad marginal. Kan vara en intressant investering när börsintresset ökar men samtidigt en stor risk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar