söndag 13 januari 2013

New Wave inför uppgång?

En aktie jag gillar och som jag tror kommer gå riktigt bra när konjunkturen förbättras är New Wave. Företaget har mycket exponering mot USA och Europa och har därför drabbats kraftigt. Aktien steg bra med 29% från 20 till 25 kr under nov-dec och har därefter under ett par veckor pendlat mellan 24 och 25,5 underavtagande volym samtidigt som Stochastic fallit. Det är mycket möjligt vi står inför en ny uppgångsfas.

Jag har aktien i alla portföljer och hoppas så klart på uppgång. Företaget bör ha bättre möjligheter än tidigare när omstruktureringen av Orrefors Kosta Boda är klar då glasbruken bara dragit ner resultatet under alla år.
















Min första målkurs för New Wave är 38 kr som var högsta kurs i februari 2012. En potential på 50%. Därefter siktar jag på att aktien ska nå 58 kr som var högsta kurs i mars 2011, vilket ger en potential på 130%. Hur lång tid det tar att nå dit är omöjligt att säga, det kan ta ett eller flera år beroende på konjunkturen.

--------

2012-11-13

Profilklädföretaget New Wave redovisade under morgonen ett resultat före skatt på minus 154 miljoner kronor jämfört med analytikernas snittprognos på minus 141 miljoner. Även försäljningen kom in något under förväntan.

"Företaget var ju ute i oktober och tog ned förväntningarna lite grand. Givet det var ganska mycket känt. Men när jag läser siffrorna blev det väl ytterligare något sämre än väntat", säger en analytiker till SIX News.

Bolaget bibehåller ändå årsprognosen för 2012 med en omsättning kring 2011 års utfall och ett resultat före skatt kring noll.

"Jag räknar med att det blir en mindre förlust", säger analytikern.

Baserat på årsprognosen gör ledningen bedömningen att koncernen kommer att kunna uppfylla kreditkovenanternas nyckeltal med tillfredställande marginal.

"Någon nyemissionsrisk ser jag inte i dagsläget", säger analytikern.

New Wave tar omstruktureringskostnader i Orrefors Kosta Boda, OKB, till ett belopp om 212 miljoner kronor. OKB bedöms nå lönsamhet redan under fjärde kvartalet 2012 med ytterligare resultatförbättringar 2013 och framåt.

"Det har de nog ganska mycket belägg för. Fjärde kvartalet är det starkaste med julförsäljningen. Och de genomför ett ordentligt spargrepp inom OKB", anser analytikern.

Vd Torsten Jansson är ganska försiktig om den närmaste framtiden och bedömer att även 2013 blir ett utmanande år.

"Det är ju inte så konstigt med tanke på allt man läser i media om varsel och annat", kommenterar analytikern.

--------

New Wave sänkte resultatprognosen för 2012 i början av oktober i samband med att åtgärderna inom Orrefors Kosta Boda kommunincerades.

Efter tisdagens delårsrapport vände New Wave ned på börsen.

Omstruktureringen av Orrefors Kosta Boda, OKB, kommer på sikt betyda mycket för New Wave. Utöver förlusterna under årens lopp har glasbolaget tagit mycket ledningstid i anspråk, dragit ned koncernens kreditbetyg och därmed utgjort ett sänke för hela New Wave.

Det säger Torsten Jansson.

Målet för OKB är efter omstruktureringen detsamma som för de andra bolagen inom koncernen - en rörelsemarginal på 15 procent.

"Så högt tror jag inte vi kommer nästa år, men jag tror att vi kommer en bra bit", sade Torsten Jansson om OKB.

Efter omstruktureringen kommer OKB bli mer av ett handelsbolag och i stället för en stor andel egen produktion kommer produkterna att köpas in från externa tillverkare i exempelvis Turkiet och Tjeckien.

New Waves har under det tredje kvartalet genomfört ett antal besparingsåtgärder i koncernens dotterbolag, dock inte tillräckligt för att kompensera intäktsfallet.

"Besparingarna kommer att slå igenom ännu mer under det fjärde och första kvartalet", sade bolagets vd Torsten Jansson på tisdagens resultatpresentation.

Han menar att bolaget har "bra kontroll" på kostnadssidan.

--------

New Waves rörelseresultat blev minus 140 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2012 (106).

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på i genomsnitt minus 127 Mrk, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

I rörelseresultatet ingår engångskostnader om väntade 212 Mkr hänförda Kosta Boda.

Försäljningen uppgick till 1.054 Mkr för perioden (1.101). Här låg SME Direkts konsensusprognos på 1.076 Mkr.

New Waves vd Torsten Jansson tror att även 2013 blir ett utmanande år.

Det skriver han i rapporten för det tredje kvartalet.

"Konjunkturen är svag, så även om vi nu gör Orrefors Kosta Boda lönsamt, blir det ändå ett tufft år", skriver Torsten Jansson.

USA utvecklas enligt plan och känns enligt New Waves vd "relativt starkt". Sydeuropa är fortsatt svagt och i Mellan- och Nordeuropa sker en kraft inbromsning, inte minst i Sverige som är bolagets största marknad.

"I Sverige har jag bara sett en sådan kraftig inbromsning en enda gång tidigare under mina 30 år som företagare och det var kvartal fyra 2008 när finanskrisen startade", skriver Torsten Jansson.

--------

New Wave tappade 19 procent av intäkterna i Sverige under det tredje kvartalet. Det framgår av rapporten för det tredje kvartalet.

Sverige står för mellan 25 och 30 procent av koncernens omsättning och höstens inbromsning på hemmamarknaden går enligt bolagets vd Torsten Jansson bara att jämföra med det fjärde kvartalet 2008, det vill säga när finanskrisen startade. Minskningen skedde i bolagets båda försäljningskanaler.

Dessutom fortsatte Sydeuropa att backa. Här låg New Waves försäljningsnedgång på 23 procent under det tredje kvartalet. Regionen stod för 7 procent av omsättningen under perioden.

Viss motvikt kommer från USA där intäkter ökade med 14 procent, en ökning relaterad till förvärv. Exklusive förvärv minskade omsättningen även i USA på grund av en svagare detaljhandel. USA var bolagets största marknad under delårsperioden.

Totalt sett minskade New Waves försäljning med 4 procent under det tredje kvartalet. Förvärv bidrog med 90 miljoner kronor, eller 8 procent.

--------

2012-10-02


På tisdagsmorgonen meddelade New Wave att ledningen sänker sin prognos för 2012. Aktien föll med 5 procent efter beskedet.

Enligt ledningens nya prognos blir resultatet före skatt i år omkring noll. Det vore i så fall klart sämre än i fjol då bolaget tjänade drygt en kvarts miljard före skatt. Analytikerna som följer bolaget hade också räknat med en vinst före skatt i nivå med förra året.

Omsättningen spås bli omkring 2011 års nivå. Koncernen omsatte i fjol 4,2 miljarder kronor.

I samband med vinstvarningen meddelade New Wave att bolaget ska genomföra stora omstruktureringar i dotterbolaget Orrefors Kosta Boda.

Verksamheten ska stöpas om för att nå lönsamhet. Som ett led i det läggs det anrika glasbruket i Orrefors ner.

Omstruktureringen av glasbruken beräknas kosta 212 Mkr.

--------

New Wave Group skär bort drygt hälften av de anställda vid Orrefors Kosta Boda. Produktionen vid glasbruken i Åfors och Orrefors läggs ned. "Vi är tvungna att ta ned produktionen", säger finanschefen Lars Jönsson.

”Vi har haft några tuffa år bakom oss med vikande försäljning främst på våra exportmarknader. Vi har tappat volym och sitter med överkapacitet i produktionen och har ett för högt kostnadsläge”, säger Lars Jönsson, ekonomi- och finanschef för New Wave Group.

Försäljningen har den senaste tiden visat vikande siffror på företagets två största exportmarknader, USA och Grekland. Försäljningen i Grekland motsvarar cirka 5 procent av försäljningen.

Det åtgärdspaket som New Wave Group nu tar till innebär att produktionen vid glasbruken i Åfors och Orrefors läggs ned och 130 anställda sägs upp. Kvar blir butikerna och produktionen vid glasbruket i Kosta där man tillverkar konstglas och premiumprodukter. Kostnaderna för omstruktureringen bedöms uppgå till cirka 212 Mkr.

”Vi kommer att ändra bolaget till att vara ett design- och marknadsbolag, det kommer att bli mer likt de övriga New Wave-bolagen. Vi kommer att bli flexiblare av att inte ha en egen produktion. Man kan ju köpa produkter på ett annat sätt än att tillverka dem själv”, säger Lars Jönsson.

Produktionen i Orrefors och Åfors kommer nu att bjudas ut till försäljning. I dagsläget finns några intressenter men ingen given köpare.

”Det är inte jättelätt att sälja på de här orterna, men vår förhoppning är att några ska kunna ta över och driva en produktion i mer småskalig skala än vad vi gör. Förhoppningen är att det ska komma nya krafter som kan ta över och driva det vidare” säger Lars Jönsson.

I dag kommer de anställda att informeras om framtiden.  Därefter kommer förhandlingar att hållas med facket.

”Det är ett varsel som har lagts, så det ska föras diskussioner om detta”, säger Lars Jönsson

Med anledning av de planerade åtgärderna inom OKB sänker New Wave Group sin prognos för 2012 till att bli en omsättning i 2011 års nivå men ett resultat före skatt omkring noll kronor. Tidigare prognos var att omsättningen skulle bli högre än för 2011 och resultatet i paritet med 2011 års utfall.

New Wave Group har även tecknat ett koncernövergripande finansieringsavtal med banken som omfattar en kreditram om sammanlagt 2,2 miljoner kronor.

Trots det dystra läget kan Lars Jönsson ändå se några ljuspunkter för framtiden.

”Vi har haft problem med kostnadsmassan och volymerna, marginalerna har inte räckt till. Men vi har två starka varumärken som vi kommer att jobba vidare med och genom att ha en flexiblare organisation och en flexiblare kostnadsmassa ser vi ändå möjligheter att fortsätta och driva och utveckla den verksamheten”, säger han.

Som en del av de planerade åtgärderna kommer Magnus Andersson, tidigare vd i Nimbus Boats att gå in som vd för OKB. Tidigare vd, Ann Gustafsson, kommer att fortsätta som operativ chef i företaget.

--------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar